ניתוח לייזר במיתרי הקול: מומלץ?

ניתוח לייזר במיתרי הקול: מומלץ?

ניתוח לייזר

אחת השאלות היותר נפוצות שאני נשאל היא זו: לקיתי בצרידות, נבדקו מיתרי הקול שלי והרופא אבחן נגע במיתר הקול. הומלץ לי על ניתוח להסרת הנגע בעזרת לייזר. מה זה בדיוק  ניתוח לייזר להסרת נגע ממיתרי הקול?   

 

התשובה לשאלה זו היא מורכבת. לכן, נקדים שתי הקדמות: אחת פיזיקאלית ואחת ביולוגית.

קצת פיזיקה

מה זה לייזר? לייזר הינו קרן אור. אך קרן אור כזו בה כל חלקיקי האור (פוטונים) מכוונים לכוון אחד בלבד ובעלי אורך גל אחד בלבד. כך אנו מקבלים קרן דקה בעלת צבע אחיד. הפוטונים של הלייזר נוצרים מעירור אלקטרונים של חומר מסוים. לכן לכל לייזר יש את שם החומר היוצר אותו co2 laser,argon laser, yag laser וכו׳. כל חומר פולט פוטונים באורך גל מסויים וזאת הסיבה שישנם קרני לייזר בצבעים שונים וישנן אף כאלה שלא ניתן לראותן כלל.

קצת ביולוגיה

כולנו מכירים את מכשיר האולטראסאונד (על קול). המכשיר פועל כך שהוא שולח גלי קול לכוון האיבר הנבדק. חלק מהרקמות מאפשרות לגלי הקול לעבור דרכן וחלק אחר עמיד יותר וכך אנו מקבלים על המסך את הבדלים בין הרקמות שחלקן נראה בהיר יותר וחלקן כהה יותר.

איך ניתן לנתח בעזרת לייזר?

בדומה לגלי הקול, גם גלי האור יכולים לעבור דרך רקמות בגופנו. כל רקמה בגופנו היא עבירה לחלק מקרני האור ולא עבירה לחלק אחר. רקמה שלא עבירה לגל אור מסוים, גל האור נספג בתוכה ומשחרר אנרגיה. אם הגל המוקרן הוא חזק בעוצמתו, כמו גל של קרן לייזר, האנרגיה המשתחררת ברקמה היא גבוהה וגורמת לחום. כך ניתן לחתוך את הרקמה עם קרן הלייזר. חלק מסוגי הלייזר נבלמים בחלבון ההמוגלובין המרכיב את כדוריות הדם האדומות. כך ניתן לבצע חיתוך ברקמה כמעט ללא איבוד דם כיוון שהקרן הנבלמת בהמוגלובין יוצרת חום מקומי ובכך סוגרת כלי הדם ועוצרת את הדימום.

אז איזה לייזר רלוונטי למקרה שלי?

על פי סוג הרקמה בו אנו רוצים לטפל, נבחר את סוג הלייזר שאורך גל האור שלו נספג באותה רקמה. בטיפול במיתרי קול אנו משתמשים בשני סוגי לייזר co2 laser ו argon laser. לייזר הco2 נספג היטב ברקמות המרכיבות את מיתר הקול ואת הרקמות השכנות, ובכך מאפשר חיתוך מדויק ברקמה עם מעט מאוד דמם. זהו הלייזר הנפוץ בשימוש בתיבת הדיבור ומשתמשים בו להסרת גידולים שונים (שפירים או ממאירים) בגרון.

האם יש ללייזר גם חסרונות?

כן. למשל:

1. פגיעה ברקמה הנשארת: חסרון בניתוח לייזר הוא רמת החום הנפלטת באזור, דבר הפוגע ברקמה הנשארת. לכן, בוחרים להשתמש בלייזר במקרים בהם יש סיכון מוגבר לדמם בפעולה, או לחיתוך נגעים שהגישה אליהם בעזרת מכשירי ניתוח קשה.

2. הרדמה כללית: על אף שקיימת היום טכנולוגיה להעברת קרן לייזר co2 דרך סיב אופטי גמיש, מרבית השימוש בלייזר זה הוא בעזרת קרן ישרה, דבר המחייב פעולה בהרדמה כללית.

3. הכנה מיוחדת: ניתוח הלייזר מחייב הכנה מיוחדת ושימוש במכשירי ניתוח ייעודיים וזאת משתי סיבות. הראשונה, אנו נזקקים למכשירים העשויים מחומרים שלא יגרמו להזחה ופגיעה במיקוד קרן הלייזר. השניה, קרן הלייזר עלולה לגרום להתלקחות כאשר היא פוגעת בחומרים שונים או בחשיפה לחומרים שונים כגון חמצן. לכן בזמן הניתוח מגינים על החולה עם כיסויים ייעודיים רטובים, ומנשימים את החולה עם תערובת אויר בה אחוז החמצן נמוך ודרך צינור הנשמה עמיד לקרן הלייזר.

מה זה לייזר "ארגון"?

סוג הלייזר השני הנפוץ לשימוש במיתרי הקול הוא לייזר ה argon. קרן לייזר זו עוברת דרך רקמת המיתר ולכן אינה יכולה לחתוך את הרקמה. אך היא פוגעת בכלי הדם וסוגרת אותם. בשיטת טיפול זו, אנו יכולים לסגור כלי דם מורחבים ולא תקינים במיתרי הקול (דליות במיתרי הקול) וכן לסגור את אספקת הדם לגידול. גידול ללא אספקת דם עובר נמק ומתקלף מאליו. קרן זו עוברת היטב דרך סיב אופטי גמיש ולכן ניתן לבצע את הפעולה במרפאה ללא צורך בהרדמה כללית. לרוב, לא ניתן לסגור את כלי הדם לגידול בפעולה אחת, ויש צורך בביקורים חוזרים במרפאה. השימוש בלייזר זה לטיפול בגידולים סרטניים בגרון עדיין לא נפוץ, ואיננו כלול בסל הבריאות בישראל.

עכשיו אפשר סוף סוף לענות על השאלה שבפתח מאמר זה:

לייזר הינו כלי עבודה טוב ויעיל לטיפול במחלות שונות בגרון, אך איננו חף מסיבוכים. אם קיבלתם המלצה על ניתוח לייזר במיתרי הקול – שוחחו על כך עם הרופא המטפל ובקשו לקבל הסבר על הבחירה בשיטה זו.

בכל מקרה השאירו לרופא המנתח את ההחלטה אם להשתמש בלייזר או בכלי ניתוח רגילים במהלך הניתוח.

במילים אחרות, כמו תמיד: כל מקרה לגופו.

צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן