דלקות אוזניים חוזרות – האם הילד שלי צריך ניתוח כפתורים?

דלקות אוזניים חוזרות – האם הילד שלי צריך ניתוח כפתורים?

זוכרים את אותה פעם שירדתם לים המלח וחשתם לחץ חזק באוזניים? כאב לכם? עכשיו דמיינו לכם שהכאב נמשך כך לא מספר דקות אלא מספר ימים…זה מה שחש ילד עם דלקת באוזן. תוסיפו לכך את ההרגשה הכללית הרעה עקב חום הגוף הגבוה, את תחושת העמימות בשל השינוי בשמיעה ועכשיו תבינו למה הילד צרח כל הלילה ולא נתן לכם לישון.

אז באמצע הלילה שאתם מסתובבים אובדי עצות מול הילד הסובל מנקרת בראש המחשבה למה דווקא לילד שלי?
אז לפני שאתם מאשימים את בן הזוג על זה שהוציא את הילד עם שיער רטוב החוצה לרוח פרצים, כדאי שתדעו שדלקת אוזנים בילדים הינה מחלה שכיחה ביותר. יותר ממחצית מהילדים יחוו לפחות דלקת אוזן אחת עד גיל שלוש שנים, וכחמישית מהילדים יחוו שלוש או יותר דלקות אוזניים במהלך השנה הראשונה לחייהם. על מנת להבין מדוע דלקות האוזן שכיחות כל כך בילדים נסביר מעט על מבנה האוזן. נוהגים לחלק את האוזן לשלושה חלקים: אוזן חיצונית הכוללת את האפרכסת ואת תעלת האוזן החיצונית עד עור התוף. אוזן תיכונה שהינה חלל המכיל את שלושת עצמימי השמע שהינם שלוש עצמות קטנטנות אשר נוגעות אחת בשניה. אחת העצמות אחוזה בעור התוף והשלישית אחוזה בדופן החיצונית של האוזן הפנימית. כאשר מגיע גל קול לאוזן החיצונית הוא מרטיט את עור התוף שמזיז את עצמימי השמע וכך הקול מגיע לאוזן הפנימית. האוזן הפנימית ,השוכנת בתוך אחת מעצמות הגולגולת ,תפקידה לתרגם את הקול לאות חשמלי העובר לעצב השמיעה ולמוח.
על מנת שהאוזן התיכונה תעביר את הקול בצורה מיטבית, היא צריכה להכיל אויר בכמות מספקת כך שהחלל הקיים יאפשר תנועה טובה של עור התוף ועצמימי השמע. לצורך כך, קיימת תעלה המחברת את האוזן התיכונה לחלקו האחורי של האף ותפקידה לווסת את כמות האויר בחלל האוזן התיכונה. תעלה זו נקראת תעלת אוסטכיאן על שם החוקר שזיהה ותאר אותה לראשונה. תעלה זו איננה מפותחת דייה בעת הלידה והיא מקבלת את המבנה והמנח הנכון באזור גיל שש שנים.
במצבים בהם אדם לוקה בנזלת , רירית חלל האף תופחת בשל הזיהום ונוצרת בצקת גם בפתח תעלת אוסטכיאן. ההצרות בפתח התעלה גורמת להפרעה באוורור חלל האוזן התיכונה וזו הסיבה שאנו חשים עמימות באוזנים בעת צינון. בילדים, בהם התעלה לא מפותחת דיה בכל צינון מתפתח תת לחץ ניכר בחלל האוזן התיכונה. דבר זה גורם לשאיבה של נזלת מחלל האף לחלל האוזן התיכונה- ומכאן הדרך להתפתחות דלקת באוזן קצר ביותר. בקיצור, כל גודש אפי ונזלת הינם פתח להווצרות גם של דלקת אוזן. לכן ילדים המבקרים בגן ילדים, ילדים הלוקים בנזלת אלרגית וילדים עם שקד שלישי מוגדל נמצאים בסיכון מוגבר לדלקות אוזנים חוזרות.
אז מה עושים? דבר ראשון צריך לזכור שדלקת אוזנים במרבית המוחלטת של המקרים הינה מחלה החולפת בעצמה. הטיפול האנטיביוטי לדלקת אוזן מטרתו למנוע התפתחות סיבוכים בלבד. השפעת האנטיביוטיקה על משך המחלה הינו זניח. לאור זאת, במצבים בהם אין סיכון מוגבר להתפתחות סיבוכים הטיפול הראשוני המתאים הינו טיפול במשככי כאב ומורידי חום. במידה ואין הקלה תוך יום-יומיים אזי יינתן גם טיפול אנטיביוטי. במקרים של דלקות אוזנים חוזרות יש לכוון את הטיפול בהפחתת הנזלת והגודש האפי עד כמה שניתן. הטיפול האפשרי הינו שטיפות אף עם מי מלח ובמצבים חריפים אף תרופות להפחתת הנזלת והגודש. בילדים הלוקים בנזלת אלרגית – יינתן טיפול בנוגדי אלרגיה.
זהו מסע ארוך, במיוחד בחודשי החורף, וכל דלקת שמופיעה מתסכלת – אך ככל שנרוויח יותר זמן וניתן לתעלת אוסטכיאן להתפתח תדירות דלקות האוזנים תפחת. אך במידה ותדירות הדלקות לא פוחתת או במידה והילד נזקק לטיפולים אנטיביוטיים חוזרים או שמופיעה ירידת שמיעה הפתרון הטוב ביותר הוא ניתוח החדרת כפתורים. בניתוח מבוצע חתך קטן בתופית ולתוכו מוחדרת צינורית דקיקה שזהו הכפתור. הכפתור מאפשר חדירה של אויר לאוזן התיכונה וכך מונע את הווצרות התת לחץ ומפחית משמעותית את הסיכון לשאיבת נזלת לאוזן. בנוסף, גם אם מתפתחת דלקת כיוון שהמוגלה יוצאת דרך הכפתור לתעלת השמע החיצונית לא מתפתח כאב או חום והדלקת עוברת בצורה קלה. אם הרופא מחליט כי למרות הכפתור, יש צורך בטיפול אנטיביוטי אזי ניתן לתת אותו בטיפות ישירות לאוזן, ואין צורך לתת טיפול אנטיביוטי דרך הפה המשפיע על כל האברים. בקיצור, הכפתור לא מונע לחלוטין דלקת אוזניים אך הוא בהחלט משפר את המצב כמו בשיר של חווה אלברשטיין ״הייאוש נעשה יותר נוח״.
לסיכום:
1) דלקת אוזניים בילדים הינה מחלה שכיחה ביותר בשל מבנה האוזן.
2) לרוב מדובר במחלה קלה החולפת מעצמה.
3) רק במקרים בנם יש סיכון מוגבר לסיבוכים יש צורך בטיפול אנטיביוטי.
4) לגודש אפי ולנזלת קשר ישיר לדלקות אוזניים – ולכן טיפול מניעתי לדלקות אוזנים חוזרות חייב לכלול טיפול לאף.
5) ניתוח כפתורים הינו טיפול יעיל מאוד לדלקות אוזנים חוזרות ובמקרים בהם טיפול שמרני כשל – אין להרתע מהניתוח.

 

 

צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן